Do czego przydatny jest olej makadamia?

Do czego przydatny jest olej makadamia?

Do czego przydatny jest olej makadamia? Jest wielu specjalistów, którzy pracują w najsłynniejszych salonach kosmetycznych w Rumunii i za granicą, którzy polecają swoim klientom zabieg Macadamia, który po zastosowaniu miejscowym może ukoić, wygładzić i nabłyszczać włosy. .

Jest to również powód, dla którego na przykład olej makadamia jest podstawowym składnikiem wielu produktów do pielęgnacji skóry, aw kolejnych wierszach tego artykułu omówimy ten olej, który ma niesamowitą jakość.

Jeśli więc polecono Ci kurację Macadamia lub przeczytałeś o olejku Macadamia, ale nie masz o nim zbyt dużej wiedzy, z pewnością bardzo ważne jest, aby zostać z nami i przeczytać ten artykuł do końca. Wszystkie informacje, które odkryjesz, będą dla Ciebie bardzo pomocne.

Tak więc, niezależnie od wieku i rodzaju skóry, olejki są wspaniałym pożywieniem dla skóry. Kiedy jesteś młody, Twoja skóra emanuje blaskiem i jest pięknie zadowalająca dzięki bogactwu naturalnych olejków. Wraz z wiekiem rotacja komórek zmniejsza się, podobnie jak zdolność skóry do wytwarzania sebum.

Miejscowe stosowanie olejków jest niezbędnym składnikiem pielęgnacji skóry przeciwstarzeniowej. Oleje są szczególnie użyteczne i działają jako nośnik dla innych kluczowych składników oraz odgrywają bardzo ważną rolę w poprawie funkcji bariery lipidowej, która utrzymuje nawilżenie i nawilżenie skóry.

Ale nie wszystkie olejki są sobie równe. Mają różne oceny w skali komedogennej, która jest miarą prawdopodobieństwa, że oleje, których używasz, zatykają twoje pory.

  • Ocena komedogenna 0 – olej ten nie zatyka porów.
  • Ocena komedogenna 1 – niewielka szansa, że olejek zatyka pory.
  • Ocena komedogenna 2 – u większości osób olejek nie zatyka porów.
  • Ocena komedogenna 3 – niektórzy ludzie będą czuli się dobrze używając tego olejku, ale wielu zacznie odczuwać pojawienie się wyprysków lub trądziku z powodu zatkanych porów.
  • Ocena komedogenna 4 – Większość ludzi szybko dostanie trądziku i wyprysków z tym olejem, w zależności od rodzaju skóry.
  • Ocena komedogenna 5 – jest praktycznie gwarantowaną oceną wywołania wybuchu trądziku i wyprysków. Bardzo niewiele osób może tolerować te oleje na skórze.

Niektórzy przysięgają, że na skórę używają tylko oleju kokosowego i muszę się zastanawiać, co się tam dzieje, ponieważ olej kokosowy jest wyjątkowo komedogenny (4 do 5 w skali). Zatknie twoje pory i ostatecznie spowoduje pęknięcie, jeśli użyjesz wszystkiego. Jeśli nie, to masz szczęście.

To olejek, który nadaje się do codziennego stosowania na resztę ciała i jako emolient dodawany do preparatu na twarz, ale jako jedyna forma nawilżenia twarzy jest zdecydowanie produktem, który może powodować trądzik i wypryski.

Jednym z naszych ulubionych olejów jest makadamia, czyli fantastyczny olej pozyskiwany z mięsa orzecha włoskiego. To 2 do 3 w skali komedogennej, więc większość ludzi uważa, że ich skóra dobrze toleruje leczenie makadamia. Makaki są nie tylko smaczne w jedzeniu, ale nasza skóra z radością wchłania dobroczynne właściwości tego olejku.

Drzewo makadamia to gatunek rodzimy, który rośnie w Australii i ma ponad 60 000 lat. Uważa się, że najpierw zaczął rosnąć w lasach deszczowych północnej NSW, a obecnie w Australii jest ponad sześć milionów drzew makadamia, z których wiele jest sadzonych, aby zaspokoić wysokie zapotrzebowanie na olej z orzechów makadamia w produktach do pielęgnacji ciała. i kosmetyki.

Oprócz olejku jojoba (który w rzeczywistości uważany jest za ester woskowy, w przeciwieństwie do innych rodzajów olejków), jest najbliżej naturalnego sebum skóry.

Jest to olej hipoalergiczny i nie zatyka porów.

Olejek makadamia zawiera skwalen i kwas oleinowy, które odgrywają ważną rolę w regeneracji komórek, dzięki czemu olej ten jest szczególnie przydatny do pielęgnacji skóry suchej lub popękanej, ponieważ zmiękcza i nawilża.

Zawiera również kwas linolowy omega 6, który odgrywa ważną rolę w równoważeniu wydzielania sebum w skórze tłustej i tworzy naturalną barierę ochronną.

Skorupa, w której jest przechowywany i dodawana do oleju, jest bogata w naturalną witaminę E.

Oleje ekstrahowane z makadamii zawierają omega 7 czyli kwas palmitooleinowy, który korzystnie wpływa na gojenie się ran, ran, zadrapań i oparzeń.

Zawiera fitosterole, które pomagają przy swędzeniu i zaczerwienieniu.

Jest olejem silnie zmiękczającym, ale lekkim i penetrującym, dlatego z pewnością doskonale sprawdza się w przypadku skóry suchej i dojrzałej, która ma niską produkcję naturalnego sebum.

Olejek pozyskiwany z makadamii posiada doskonałe właściwości rozprowadzające, natłuszczające i penetrujące, co daje efekt gładkiego tłustego efektu.

Olejek ma również lekkie działanie przeciwsłoneczne.

Spożywany olej ma idealną równowagę proporcji omega 3: 6 (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie wytwarza). Omega-3 jest popularnym środkiem przeciwzapalnym, a omega-6 prozapalnym, dzięki czemu jest przydatny w każdej chorobie zapalnej, takiej jak zapalenie stawów i choroby układu krążenia.

Oprócz wszystkich korzyści, jakie zapewnia skórze, skład olejku ekstrahowanego z makadamii jest bogaty w fitochemikalia, takie jak tokoferole, skwalen i tokotrienole, które chronią olej przed utlenianiem. Podczas gdy wiele olejów dość szybko jełczeje, olej makadamia jest uważany za stabilny po zebraniu przez okres dwóch lat.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *