Jakie letnie owoce wzmacniają odporność

Jakie letnie owoce wzmacniają odporność

Odpowiednie odżywianie może stymulować układ odpornościowy organizmu, szczególnie w okresie pandemii. Niezdrowe nawyki żywieniowe tj. dieta bogata w cukier, półgotowe potrawy pełne tłuszczu i soli, niezdiagnozowane alergie, brak ruchu, brak wystarczającej ilości spokojnego snu to tylko kilka czynników, które mogą powodować spadek zdolności naszego układu odpornościowego. Przeczytaj i dowiedz się jakie  

letnie owoce wzmacniają odporność.

Według dietetyka Lygii Alexandrescu, prowadzenie możliwie najbardziej szkodliwego stylu życia może pomóc zrównoważyć funkcje układu odpornościowego, nawet w ekstremalnych sytuacjach. Odżywianie jest ważną częścią tego rozwiązania. 

Oprócz obowiązkowego nawadniania organizmu  odpowiednią ilością wody w ciągu dnia oraz zbilansowanego spożycia białek, węglowodanów i lipidów w formie dietetycznej i zbliżonej do naturalnej, należy pamiętać o spożywaniu substancji o zawierających witaminy i minerały.

Truskawki zawierają dużą ilość witaminy C, B1, B6, przeciwutleniaczy i kwasu foliowego. Witaminy z grupy B są przydatne w regeneracji tkanek, a kwas foliowy utrzymuje zdrowe paznokcie i włosy. Witamina C utrzymuje zdrową skórę i odgrywa ważną rolę w gojeniu się ran i Truskawki zawierają również żelazo, wapń i magnez, minerały, które wzmacniają kości, zęby, układ nerwowy i zapewniają dotlenienie komórek, ponadto truskawki są łatwo trawione i zawierają niewielką ilość kalorii, jedyną wadą tych owoców jest to, że mogą być alergizujący, zwłaszcza u osób ze skłonnością do alergii ”- powiedział dietetyk.

Brzoskwinie dostarczają znacznej ilości witaminy C i A, mają wysoką zawartość cukru i mają szereg właściwości prozdrowotnych: działanie moczopędne, przeczyszczające i odtruwające, są bardzo łatwo przyswajalne, są przydatne w chorobach płuc, infekcjach dróg oddechowych czy anemii.

Jednocześnie morele odznaczają się szczególnie wysoką zawartością beta-karotenu (morele ciemnopomarańczowe należą do owoców o największej takiej zawartości), są bogate w rozpuszczalny błonnik i potas. Z tego powodu dla dobrego funkcjonowania jelita grubego i dla regulacji poziomu cholesterolu wskazane jest leczenie tymi pysznymi owocami. Morele są również bogate w magnez, sód, fosfor i żelazo, mają silne działanie przeczyszczające, oczyszczają i odtruwają wątrobę i cały układ pokarmowy i działają immunostymulująco.

Maliny są bogatym źródłem witaminy C, sodu, flawonoidów i pektyn oraz wzmacniają system obronny organizmu, a obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza, uznawanego za owoc przeciwnowotworowy (blokuje przemianę azotanów i azotynów w nitosaminy, które są związane z rakiem żołądka), pomaga obniżyć poziom cholesterolu, poprawia strukturę ścian komórkowych i pomaga w utrzymaniu dobrego krążenia w naczyniach włosowatych.

Wiśnie jako najlepszy owoc wzmacniający odporność

Wiśnie  to owoce bogate w wodę, cukry, kompleks witamin z grupy B (B1, B2, B6), witaminę C, minerały (magnez, potas), lignany, fitoestrogeny i garbniki. Pyszne wiśnie zawierają wszystkie te składniki odżywcze, które nie są tylko one nas karmią, ale są również polecane przy wielu schorzeniach, takich jak: dna moczanowa, zaparcia, nerki i kamienie żółciowe, reumatyzm, otyłość, depresja, zawierają także 90% wody, cukry, witaminy A i K oraz flawonoidy, które chronią komórkę przed atakują wolne rodniki.Słodkie i pachnące, mają działanie moczopędne, przeczyszczające, przeciwanemiczne, pomagają obniżyć poziom cholesterolu w surowicy, zawierają fruktozę, która powoli wchłaniana przez organizm daje uczucie sytości na dłuższy czas (inaczej niż np. cukier ze słodyczy, który tylko w tej chwili dodaje energii, szybko się wchłania).

Wiśnie są znakomitymi owocami tolerowanymi przez nasz układ pokarmowy i będąc bogatymi w sorbitol, wspomagają trawienie. „Prawdą jest, że dzięki zawartym w nich błonnikom mają pewne działanie przeczyszczające (przyspieszają pasaż jelitowy i zwalczają zaparcia), ale nie powodują biegunki, a jedynie regulują pasaż jelitowy.

Jeśli chodzi o arbuza, to jest on bogaty w fenolowe przeciwutleniacze: flawonoidy, karotenoidy, triterpenoidy. Arbuz jest pełen słodyczy, ale także substancji zwalczających stany zapalne (najlepiej reprezentowany jest likopen). „Nie wolno nam zapominać o spożyciu żelaza i cynku, ale także o bogactwie tego pysznego owocu w aminokwasy, takie jak cytrulina i arginina, substancje o działaniu wzmacniającym odporność.

Teraz wiesz jakie letnie owoce wzmacniają odporność. Teraz wystarczy nowe nawyki wdrożyć w życie.

Przeczytaj również: