Kolumna klasyczna czy Aabratek? Co je odróżnia?
O jakości produkowanego alkoholu decyduje wiele czynników, w tym jakość i typ destylatora. Dodatkowym modelem – obok klasycznego destylatora prostego (tzw. pot-still) oraz kolumny klasycznej – jest kolumna rektyfikacyjna Aabratek. Kiedy opłaca się ją kupić i jakie trunki będzie można na niej zrobić?
Spis Treści
Do czego służy kolumna rektyfikacyjna?
Destylacja to po prostu oddzielenie od siebie substancji, co jest możliwe dzięki różnym temperaturom wrzenia poszczególnych składników cieczy. W standardowych destylatorach pot-still destylację przeprowadza się raz, dzięki czemu powstają aromatyczne trunki smakowe o zawartości alkoholu w granicach ok. 40-70 procent. Jeśli zaś chcemy uzyskać czysty spirytus, destylację należy powtórzyć co najmniej kilka razy, tak aby usunąć wszystkie zbędne składniki i maksymalnie podwyższyć moc – na dobrych kolumnach można wyprodukować spirytus o stężeniu alkoholu sięgającym aż 96 proc.
W kolumnie rektyfikacyjnej, takiej jak np. dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54, odparowana i skroplona ciecz nie jest odbierana, tylko ponownie zostaje podgrzana i odparowana. Im częściej się ten proces powtarza, tym wyższe stężenie alkoholu w skroplonej parze – rektyfikację kończy się dopiero po osiągnięciu pożądanych parametrów destylatu. Więcej o działaniu kolumn rektyfikacyjnych: dobrydestylator.pl.
Czy kolumna Aabratek działa jak kolumna klasyczna?
O ile Pot-stille nie muszą być bardzo wysokie żeby wyprodukować dobrej jakości alkohol, ale przy destylacji na kolumnie rektyfikacyjnej wysokość kolumny jest akurat kluczowa. Im wyższa kolumna, tym lepiej, ponieważ sprzyja to skutecznej rektyfikacji – za niezbędne minimum uznaje się 100 cm i więcej. Co jednak w sytuacji, kiedy nie dysponujemy odpowiednio dużym pomieszczeniem? Nic straconego, wystarczy wybrać model Aabratek, np. z oferty dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-54.
Kolumna Aabratek ma identyczny mechanizm działania, różni się jednak tym, że nie jest prosta na całej długości. Charakterystyczną cechą tego modelu jest głowica pochylona pod kątem 100-110 stopni, dzięki czemu sprzęt udaje się obniżyć o ponad 30 cm. Nie trzeba się obawiać, że wyprodukowany na kolumnie Aabratek spirytus będzie gorszej jakości – smakuje on tak samo jak destylat z klasycznego destylatora (o pionowej głowicy)..
Jak dbać o kolumnę Aabratek?
W trakcie rektyfikacji tempo pozyskiwania destylatu spada, dlatego warto wcześniej sprawdzić ten wskaźnik. Model Aabratek jest dość prosty w użytkowaniu, trzeba jedynie przez cały czas kontrolować parametry pracy kolumny, aby proces rektyfikacji zachodził poprawnie. Po przełączeniu kolumny w tryb pracy pot-still można wyprodukować alkohol smakowy o niższej mocy – po każdej takiej destylacji należy sprzęt dokładnie wymyć, żeby do robionego później spirytusu nie dostawały się żadne smaki i zapachy.