Korzyści z jedzenia cytryn
Korzyści z jedzenia cytryn
Kiedy życie daje ci cytryny, nie rób tylko lemoniady, jedz je na dziesiątki sposobów. A to dlatego, że mają wiele zalet dla organizmu. Poznaj 10 korzyści z jedzenia cytryn. Miłej lektury!
- Są silnie zasadowe. Cytryny mają kwaśny smak, ale mają silne działanie zasadowe i pomagają przywrócić pH organizmu. Dlatego warto rozpocząć dzień od szklanki ciepłej wody z cytryną.
- Są bogate w witaminę C i flawonoidy, które zwalczają infekcje i chronią, szczególnie w zimnych porach roku.
- Twoja wątroba uwielbia cytryny. Są niezwykłym środkiem pobudzającym i odtruwającym.
- Oczyszcza jelita. Cytryny pobudzają pracę jelit i powodują skurcze, które eliminują toksyny magazynowane nawet przez wiele lat.
- Kwas cytrynowy rozpuszcza złogi wapnia i kamienie nerkowe.
- Witamina C zawarta w cytrynie neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i choroby.
- Cytryny mają silne właściwości przeciwbakteryjne. Eksperymenty z sokiem z cytryny wykazały, że zabija bakterie wywołujące malarię, cholerę, błonicę i dur brzuszny.
- Naczynia krwionośne są wzmocnione witaminą P w cytrynach, dlatego polecane są również osobom z nadciśnieniem.
- Cytryny zawierają 22 związki przeciwnowotworowe i hamują wzrost komórek rakowych.
- Ostrza są świetne dla wzroku. Wiele objawów można złagodzić jedząc cytrynę.