Kuracja winogronowa, niesamowite korzyści dla organizmu

Kuracja winogronowa, niesamowite korzyści dla organizmu! 

Winogrona były od czasów starożytnych bardzo ważnym elementem żywienia człowieka. Co więcej, niektórzy znani lekarze starożytności, tacy jak Hipokrates, zalecali je jako lek na przeziębienia i dusznicę bolesną, a Rzymianie używali ich do odtruwania organizmu. Przeczytaj co może dać Ci kuracja winogronowa. 

Ważną rolę w docenieniu świeżych winogron odgrywają węglowodany i kwasy, które zachwycają słodko-kwaśnym, przyjemnym, orzeźwiającym smakiem, ale też zawartość witamin, minerałów, aromatów, zmniejszona ilość nasion lub ich brak itp. Węglowodany mają średnio 15-20% udział i składają się głównie z glukozy i fruktozy, najbardziej przyswajalnych dla organizmu form ze wszystkich cukrów, według prof. Dr Liviu Dejeu w książce „Wino a zdrowie ” Dzięki tej wysokiej zawartości glukozy i fruktozy winogrona dostarczają organizmowi energii, pomagając przywrócić ją po wysiłku, regulując pracę mięśnia sercowego i działając korzystnie na ośrodkowy układ nerwowy.

100 gramów winogron dostarcza 60-70 kalorii, czasem 100-120 kalorii, w zależności od zawartości węglowodanów.

Spożycie energetyczne jednego kilograma winogron odpowiada około 300 g chleba, 250 g sera, 3-5 jaj, 350 g mięsa, 1 litrowi mleka krowiego, 1 kg ziemniaków, 1,5 kg jabłek.

Z drugiej strony winogrona mogą stymulować wydzielanie insuliny, szczególnie przy nadmiernym i długotrwałym spożyciu, dlatego wymagana jest pewna ostrożność.

Wśród witamin występujących w winogronach przeważa witamina C (kwas askorbinowy) w ilości 4-6 mg / 100 g, a następnie witamina PP; B6 (pirydoksyna); Kwas pantotenowy; B1 (tiamina); B2 (ryboflawina) itp. Wszystko to wpływa na wartość odżywczą, ale także terapeutyczną kuracji winogronowej.

Ponadto winogrona stołowe zawierają duże ilości składników mineralnych, z przewagą potasu, przy czym większe stężenie w winogronach czarnych (320 mg / 100 g) niż w winogronach białych (250 mg / 100 g). Następnie znajduje się fosfor (ok. 16 mg / 100 g dla czarnych winogron i 22 mg / 100 g dla białych winogron), następnie wapń, siarka, magnez, sód, żelazo, cynk, miedź, chlor itp. Zawartość winogron w solach mineralnych, witaminach i wodzie zwiększone spożycie potasu oraz bardzo niskie stężenie sodu i białka przyczynia się do zwiększenia ilości moczu, ustąpienia obrzęków winogron i moszczu, a zatem jest wskazaniem w chorobach nerek.

Winogrona polecane są również w dietach osób otyłych, gdyż w niewielkich ilościach dają uczucie sytości, zapewniając jednocześnie niezbędne spożycie witamin, minerałów, działanie moczopędne i detoksykujące. Osobom tym zaleca się spożywanie wyłącznie przez dwa dni z 10 winogron w ilości 1,2 kg / dzień.

Winogrona i moszcz polecane są w chorobach wątroby, jako stymulator i ochraniacz komórek wątroby. Pomaga neutralizować toksyny przez wątrobę, pobudza jej działanie i tym samym przyczynia się do detoksykacji organizmu. Zapewniając ważną ochronę antyoksydacyjną, ich spożywanie wiąże się z redukcją chorób układu krążenia i raka. Obecny w winogronach błonnik pokarmowy skraca również czas przejścia przewodu pokarmowego, skracając w ten sposób czas kontaktu substancji potencjalnie rakotwórczych z nabłonkiem jelit.

Grape cure – rozwiązanie remineralizujące organizm

Oprócz wprowadzenia winogron do diety, specjaliści zalecają w niektórych sytuacjach nawet winogrono i trzeba leczyć. Odgrywa bardzo ważną rolę w remineralizacji organizmu, zwiększając odporność na zmęczenie fizyczne i nerwowe. Opieka nad winogronami musi opierać się wyłącznie na białych i czarnych winogronach, bez spożywania jakiejkolwiek innej żywności. Jednak zaleca się przygotowanie ciała przed rozpoczęciem kuracji. Tak więc dwa dni wcześniej zostanie przyjęta dieta hipotoksyczna, oparta wyłącznie na owocach i warzywach świeżych lub w postaci soków, gorzej przygotowanych, rozprowadzanych w 5 posiłkach dziennie. Idealny czas trwania kuracji winogronowej to 10 dni, które można obserwować do 3 tygodni, tylko przez pierwsze 4 dni każdego tygodnia.

Obfite mycie winogron silnym strumieniem wody jest obowiązkowe w celu usunięcia pozostałości substancji stosowanych do zwalczania chorób i szkodników, kurzu, toksyn itp. Ponadto podczas całego procesu suszenia należy używać wyłącznie winogron, które osiągnęły pełną dojrzałość, które spełniają maksymalna jakość. Zaleca się spożywać 1-2 kg dziennie i dobrze przeżuwać zboże. Również po zakończeniu kuracji stopniowo powraca się do zwykłej diety, przyjmując ponownie dietę opartą na owocach i warzywach, podobną do tej stosowanej przed rozpoczęciem kuracji.

Podczas kuracji winogronowej spożywa się tylko winogrona i moszcz, które są podzielone na 5 posiłków dziennie. Przykładem takiej kuracji może być: filiżanka świeżego moszczu rano na czczo; winogrona na śniadanie i śniadanie; na obiad – moszcz i winogrona; na popołudniową przekąskę – winogrona, a wieczorem świeży moszcz i winogrona. Osobom otyłym zaleca się spożywanie tylko winogron dwa razy w tygodniu oraz 100 ml moszczu dziennie z winogron, które nie osiągnęły pełnej dojrzałości. Sok winogronowy jest przeciwwskazany dla osób cierpiących na wrzody żołądka lub cukrzycę. Czy kuracja winogronowa jest dla Ciebie? Każdy kto chce zastosować się do tej kuracji winogronowej, powinien to zrobić tylko na polecenie lekarza i ustalić z nim spersonalizowany sposób prowadzenia diety. 

Przeczytaj również: Jak naprawić zniszczone włosy

2 myśli na temat “Kuracja winogronowa, niesamowite korzyści dla organizmu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *