Nalewka z płatków roży
Spis Treści
Domowa nalewka z aromatycznych płatków róży
Najpierw musisz zdobyć płatki róż. Poszukujemy płatków o intensywnym zapachu. Sama kolekcja jest wyczerpująca, ale przyjemność! Jestem zachwycona kolorem i zapachem kwiatów. Warto zbierać w suchy, słoneczny dzień.
Sposób przygotowania
Po oczyszczeniu płatków polać je wódką i pozostawić na 2 miesiące. W międzyczasie możemy podziwiać, jak kolor kwiatów powoli przenika do roztworu. Następnie odcedź płatki i nalewkę dosłodź, ale nie zamierzam tu podawać konkretnych proporcji, ponieważ każdy ma inny smak i lubi inny poziom cukru. Staram się jeść jak najmniej. Mamy więc gotową nalewkę, choć eksperci twierdzą, że im jest starsza, tym lepiej.
Mój wciąż jest leniwy Poza tym trochę go rozcieńczę wodą, bo wolę trochę słabsze trunki. Dodam, że istnieje kilka różnych sposobów przygotowania tej nalewki. Wiele osób najpierw przygotowuje syrop z płatków róży, a następnie dodaje alkohol. Zawsze wolę wersję surową bez gotowania. Z mojego doświadczenia wynika, że wersja surowa jest bardziej aromatyczna, nie wspominając o zawartości cennych składników. Ostatnie zdjęcie przedstawia nalewkę z syropu różanego, którą otrzymałem od najcieplejszych ludzi na świecie. To było w tym roku, kiedy podróżowałem po Rumunii. Jednak po raz pierwszy w Bieszczadach zobaczyłem nalewkę różaną. Odtąd sam chciałem je stworzyć i dziś to marzenie się spełniło!
Co jest potrzebne do zrobienia nalewki z płatków róży?
Aby zrobić pyszną nalewkę z płatków róży, musisz przygotować:
– dużo pachnących płatków róż
– duży kieliszek
– około 1-2 szklanek cukru
– około 1 litra wódki
Nalewka z dzikiej róży – skład i właściwości
Nalewka z dzikiej róży to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera więcej witaminy C niż jakakolwiek inna nalewka owocowa (dzikie owoce różnią się od owoców cytrusowych od 30 do 40 razy). Oprócz witaminy C zawiera również:
- Witamina
- Witamina B1, B2
- Witaminy E i K
- Kwas foliowy
- Karotenoidy
- Flawonoidy
- kwasy organiczne
- Garbniki