Zdrowe produkty do spożycia – 8 propozycji

Zdrowe produkty do spożycia – 8 propozycji

Dietetycy nazywają „superfoods” czyli produktami, które zapewniają zbilansowane spożycie składników odżywczych i zawierają niewiele kalorii. Należą do nich komosa ryżowa, jagody lub płatki owsiane. Spożywane codziennie lub włączone do zwykłej diety,  mają różne korzyści zdrowotne, a wyniki ich spożywania są widoczne wkrótce po rozpoczęciu leczenia. Oto najważniejsze produkty, które powinieneś jeść jak najczęściej.

Porzeczki i jakody

Wiadomo, że te kolorowe i smaczne letnie owoce są pełne przeciwutleniaczy. Wśród nich porzeczki są rekordzistą pod względem większości przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki w organizmie. Tak więc porzeczki są pożywieniem, które zapobiega rakowi, chorobom serca lub demencji. Epikatechiny, związki występujące w porzeczkach, przylegają do ścian dróg moczowych i zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii, chroniąc w ten sposób przed infekcjami dróg moczowych. Ponadto porzeczki i jagody działają silnie nawilżająco, dzięki czemu utrzymują równowagę wodną skóry.

Quinoa

Quinoa to jadalne ziarno, często mylone ze zbożami. Ze względu na wysoką zawartość białek i aminokwasów, witamin i minerałów uważana jest za pożywienie. Ponadto nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest odpowiedni dla osób cierpiących na celiakię lub uczulonych na gluten. Quinoa jest łatwa w przygotowaniu, ma dobry smak, chrupiącą konsystencję i może być dodawana do sałatek, a nawet deserów. Quinoa można znaleźć w aptekach zdrowotnych lub sklepach internetowych.

Płatki owsiane

Owies jest bogaty w rozpuszczalny błonnik, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi i obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Ponadto owies zawiera „dobre” węglowodany, bogate w beta-glukan, rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który spowalnia trawienie cukru i utrzymuje go pod kontrolą. Śniadanie z płatkami owsianymi od Sano Vita jest idealne przed treningiem sportowym, ze względu na zawartość białek wspomagających wzrost mięśni.

Jabłka

Sformułowanie „jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” ma naukowo udowodnione podstawy. Jabłka to pożywienie pełne przeciwutleniaczy. Kwercetyna i katechina to dwa związki występujące w jabłkach, które zwalczają wolne rodniki i stres oksydacyjny, chroniąc przed chorobami takimi jak rak czy zawał mięśnia sercowego. Jeśli lubisz jabłka, jedz je ze skórką, ponieważ zawiera błonnik i składniki odżywcze, których nie znajdziesz w rdzeniu owocu.

Zielona herbata

Zielona herbata zawiera więcej utleniaczy niż większość owoców i warzyw. Wysokie stężenie katechiny zapobiega degeneracji komórek, zmniejsza stany zapalne w organizmie oraz obniża ciśnienie krwi, chroniąc w ten sposób przed chorobami układu krążenia. Ponadto zielona herbata wspomaga metabolizm i pomaga organizmowi w walce z nadwagą.

Nasiona lnu

Nasiona lnu są bogate w błonnik i kwas alfa-linolenowy. Jest to niezbędny kwas tłuszczowy, który zmniejsza stan zapalny w organizmie. Również w nasionach lnu znajdują się związki zwane polifenolami, które mają działanie przeciwnowotworowe. Nasiona lnu polecane są w leczeniu trądziku, astmy oraz dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę układu pokarmowego.

Jogurt

Jogurt znany jest z przyjmowania probiotyków – żywych bakterii, korzystnych dla układu pokarmowego. Spożywanie jogurtu utrzymuje zrównoważony poziom pH w organizmie oraz wzmacnia układ odpornościowy. Probiotyki jogurtowe są przydatne przy infekcjach pochwy różnymi grzybami, przy infekcjach dróg moczowych, wrzodach lub zapalnych chorobach przewodu pokarmowego.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest uważana przez dietetyków za pożywienie, ponieważ zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, dzięki zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniżają poziom cholesterolu i regulują krzepnięcie krwi. Oliwa z oliwek obniża poziom cukru we krwi w organizmie, polecana jest osobom chorym na cukrzycę.

Dietetycy zalecają spożywanie jak największej liczby pokarmów, w małych ilościach iw krótkich odstępach czasu. Możesz wprowadzić te pożywienie do swojej zwykłej diety, aby cieszyć się zawartymi w nich witaminami i minerałami. W krótkim czasie zauważysz korzyści dla swojego zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *